&Abyste si své „ano“ mohli v klidu a pohodlí vychutnat

PR Články

07. 04. 2019Svatební tabule v rytmu léta

Svatební tabule v rytmu léta

Pokud se z nějakého důvodu nechcete vzdát klasických českých jídel, pak se pokuste alespoň probrat s dodavatelem jídla možnosti, jak je odlehčit.

 

Svatební tabule v rytmu léta

Občerstvení na letní svatbu je tak trochu oříšek. Při jeho plánování musíte brát v potaz chutě a zároveň i trvanlivost daných pokrmů. Aby byla letní svatební hostina dokonalá, musíte nad ní trochu víc přemýšlet, nicméně výsledek pak jistě bude stát za to! Připravili jsme pro vás pár tipů, jak se o to postarat.

Jistě se shodneme, že na klasickou svíčkovou se šesti, polévku s játrovými knedlíčky a máslový dort s fondánem, v létě moc lidí chuť nemá. Zkuste tedy něco trošku lehčího a moderního a uvidíte, že si nakonec pochutnají všichni.

Odlehčená klasika

Pokud se z nějakého důvodu nechcete vzdát klasických českých jídel, pak se pokuste alespoň probrat s dodavatelem jídla možnosti, jak je odlehčit. Klasickou šunkovou rolku s křenovou šlehačkou můžete nahradit třeba smaženými kapřími hranolky nebo kuřecími rolkami. Místo tradičního hovězího vývaru můžete vyzkoušet francouzskou cibulačku s krutony nebo některou ze studených polévek.

Hlavní chod na svatbě pro mnoho lidí automaticky představuje svíčková pečeně, ale co to zkusit trochu jinak i v tomto případě? Vepřová panenka ve slanině se šťouchanými brambory či biftek na zeleném pepři jistě nikoho neurazí.

Sladkou tečkou slavnostního svatebního oběda je jistě dezert, většinou se jím rozumí i svatební dort. Ale co kdybyste hostům místo něj naservírovali osvěžení v podobě zmrzliny s horkým ovocem nebo Pana Cottou s malinami, případně ovocným sorbetem? Po zbytek dne podávejte svatební koláčky, ovoce či ovocné zákusky.

Moderní raut pod širým nebem

Čím dál častější je servírování svatební hostiny formou rautu. V létě jsou k tomu navíc ideální podmínky. Servírujte hodně zeleniny, ať čerstvé, nakládané nebo grilované. Nejrozmanitější formy salátů a zálivek. Vděčné jsou také sýrové mísy. Vše můžete ještě vyšperkovat grilovaným masem, pečenou kýtou nebo uzeným. Nebojte se však ani neotřelých kombinací jako je parmská šunka se žlutým melounem nebo osolený červený meloun.

Pokud se rozhodnete pro takovou variantu, vsaďte na ovoce místo klasických dezertů. Vyzkoušejte třeba oblíbenou čokoládovou fontánu. Ta nejen skvěle chutná, ale navíc i krásně vypadá.

U svatebních hostin pod širým nebem se vám vyplatí i možnost podávání street food. Zvažte tedy i objednání foodtrucku, který je na takové akce zařízený.

Hostina lehká jako letní vánek

Skvělou svatební hostinu si užijete i v případě, že zrovna nefandíte masu. V létě navíc lehčími zeleninovými pokrmy nepohrdnou ani zapřisáhlí masožravci. Lehčí menu můžete klidně servírovat i jako variantu k masitým jídlům, přijdou si tak na své i vegetariáni nebo dietáři.

Jako předkrm můžete servírovat baby mozzarellu s rajčaty, grilovanou zeleninu nebo tyčinky z listového těsta.

Pokračujte zeleninovou polévkou, kterou jistě nic nezkazíte. V létě jsou oblíbené především studené polévky, mezi oblíbené patří rajčatové Gaspacho či okurkový Tarator.

Místo tradiční svíčkové servírujte houbové rizoto, zeleninové lasagne, zapečený lilek se sýrem či ratatouille.

K dezertu není už co dodat, pravděpodobně nebudete v létě hostům podávat krémové dorty s fondánem. Na místo toho se bude hodit ovocný sorbet, lehký cheesecake nebo jen nakrájené ovoce s čokoládou.